Einzel: de Keuken

Einzel: de Keuken

In 2005 had ik de kans om een woonboot helemaal nieuw op te bouwen.
De Tubantia was in de jaren veertig gebouwd door een timmerman en was sindsdien niet meer onderhouden. Toen ik haar in 2004 kocht, was alles, en dan ook alles verrot, verroest, vergaan. Een ideale voorwaarde om helemaal opnieuw te beginnen! Als eerste actie hellingde ik het schip en liet ik het hele onderwaterschip dubbelen. Terwijl de Tubantia op de werf lag, raakte ik aan het tekenen, meten en passen. Als alles gesloopt moet worden, dan kun je ook helemaal nieuw beginnen: ik ontwierp (binnen de kaders van de casco natuurlijk) mijn eigen woonboot: een kamer voor mijn zoon, een grote woon-keuken, een slaapkamer voor mij en een werkkamer, douche en wc natuurlijk. Alles in mijn eigen stijl (zo ver het budget dat toeliet…). Hein Dop en Sander van Warmenhoven timmerden, lasden, installeerden dan mijn ontwerp tot mijn prachtige woonboot van nu.

De woonkeuken ist het hartstuk van mijn boot. Ik was altijd gecharmeerd van de ouderwetse aanrechten in Hollandse keuken, die van Terrazzo gemaakt zijn. In mijn keuken heb ik een modernere zwarte variant van terrazzo op maat laten maken. De kastjes zijn van Ikea, echter de frontjes zijn handgemaakt door Hein naar een ontwerp van mij, gezaagd in licht beukenmultiplex. Het hangwerk zijn lasdoppen uit gietijzer, het wit(!)goed van SMEG en op de vloer liggen Italiaanse tegels.

De stijl van de voorkant van de keuken stoelt op de stijl van een aantal meubels, die ik in de jaren negentig voor mijn voormalige woonboot heb gemaakt. Eigenlijk stoelt deze stijl op een onvermogen van mij: ik kan namelijk niet recht zagen, heb het nooit gekund ook al gaven een aantal professionals mij tips om het wel te doen. Uit de nood een deugd gemaakt: mijn meubels hebben geen rechte lijnen… en zijn daardoor veel organischer dan standaardmeubels/-keukens.

Sinds 2005 wonen mijn zoon en ik in deze woonkeuken, die het centrum van het leven op de boot vormt.

Categorie: .

Wenst u meer informatie over dit object of boek, verstuur dan onderstaand formulier:

Uw naam (verplicht)

Uw e-mailadres (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht